عمل اسلیو معده یکی از رایج ترین جراحی های لاغری می باشد که امروزه در سرتاسر جهان برای درمان چاقی مفرط مورد استفاده قرار می گیرد. این عمل جراحی همانند تمامی عمل ها ممکن است عوارضی به همراه داشته باشد، یکی از عوارض احتمالی عمل اسلیو، آمبولی است. ما در این مقاله قصد داریم علت بروز آمبولی بعد از عمل اسلیو و جزئیات آن را مورد بررسی قرار دهیم.
به انسداد سرخرگ توسط لخته خون، آمبولی گفته می شود که باعث توقف خون رسانی به آن ناحیه از بدن می شود، عدم خون رسانی نیز سبب توقف عملکرد بافت آسیب دیده یا تمام اندام می شود. عدم درمان آمبولی می تواند سلامت فرد را تهدید کرده و موجب بروز سکته مغزی شود.
دو نوع آمبولی مرتبط با اسلیو معده وجود دارد که بعد از جراحی ممکن است اتفاق بیفتد. ترومبوز ورید عمقی و آمبولی ریوی.
آمبولی ریوی زمانی رخ می دهد که یک لخته خون یک یا چند شریان در ریه ها را مسدود کرده و گردش خون مناسب و تبادل اکسیژن را مختل کند. این نوع آمبولی اگر به موقع درمان نشود خطر مرگ را به همراه دارد.
این نوع از آمبولی زمانی اتفاق میافتد که لخته خون در یک سیاهرگ عمیق، معمولاً در اندام های تحتانی مانند پاها ایجاد می شود. این لخته نیز نگران کننده است چرا که میتواند از جای خود خارج شده و به ریه ها برود و در نهایت منجر به آمبولی ریه شود.
عوامل متعددی وجود دارند که می توانند خطر ابتلا به آمبولی بعد از اسلیو را افزایش دهند. برخی از این عوامل عبارتند از:
آگاهی از علائم آمبولی از اهمیت بسیاری برخوردار است چرا که تشخیص و درمان به موقع آن می تواند از بروز بسیاری مشکلات دیگر جلوگیری کند. برخی از علائم رایج این عارضه به شرح زیر می باشند:
علائم ترومبوز ورید عمقی:
علائم آمبولی ریه:
با انجام مواردی که در ادامه ذکر می کنیم می توان از بروز آمبولی بعد از عمل اسلیو جلوگیری کرد.
یک جا نشستن می تواند خطر آمبولی بعد از عمل اسلیو را افزایش دهد. از این رو شما بعد از عمل و در طول دوره بستری در بیمارستان توسط پرستاران برای قدم زدن آهسته به محوطه ایمن هدایت می شوید تا کم کم و آهسته قدم بزنید. هم چنین در طول دوره نقاهت در خانه هم حتماً باید به صورت دوره ای بلند شده و آرام آرام قدم بزنید. این اقدام هم روند بهبودی شما را سرعت می بخشد و هم خطر ابتلا به آمبولی ریه را به شدت کم می کند.
بعد از عمل دراز کشیدن و استراحت کردن برای شما ضروری است اما نباید این مورد بیش از انداره باشد چرا که خطر بروز آمبولی را افزایش می دهد.
شما بعد از ترخیص از بیمارستان و با گذشت چند روز می توانید کم کم کارهای روزمره خود را انجام دهید. انجام این فعالیت ها هم سرگرمتان کرده و هم سرعت بهبودیتان را افزایش می دهد. انجام کارهای روزانه سبک خطر ابتلا به آمبولی بعد از عمل اسلیو معده را به شدت کم می کند.
نه تنها قبل از عمل بلکه در روزهای بعد از آن نیز برای پیشگیری از لخته خون و آمبولی لازم است به شما آمپول های ضد انعقاد خون تزریق می شود. این آمپول ها به نواحی اطراف ناف تزریق شده و خطر لخته خون را کاهش می دهند. پزشک معمولاً آمپول های ضد انعقاد خون را برای 10 الی 14 روز تجویز خواهد کرد و شما آن ها را به صورت زیر جلدی دریافت می کنید.
یکی از توصیه های پزشکان به افرادی که عمل اسلیو انجام داده اند، مصرف مایعات فراوان مخصوصاً آب و مایعات شفاف دیگر است. این کار می تواند به بهبودی کمک کرده و گردش خون را بهبود ببخشد. بهبود گردش خون نیز می تواند به جلوگیری از آمبولی کمک کند. پس در روزهای بعد از عمل نوشیدن حداقل 8 لیوان آب در طول روز را فراموش نکنید.
پوشیدن جوراب ضد واریس به صورت آن و آف (به صورت منظم در آورده شده و سپس استفاده می شوند) می تواند خطر بروز آمبولی بعد از عمل اسلیو معده را کاهش دهد. پوشیدن این جوراب ها ممکن است ابتدا حس خوبی نداشته باشد و اذیتتان کند اما بعد از چند روز به آن عادت خواهید کرد.
اگر با آمبولی بعد از عمل اسلیو رو به رو شدید به پزشک مراجعه کنید، پزشک با روش های زیر اقدام به رفع این مشکل خواهد کرد:
داروهای ضد انعقاد خون مانند هپارین و وارفارین کمک می کنند از تشکیل لخته های جدید و بزرگ تر شدن لخته های موجود جلوگیری کنید.
این درمان شامل تجویز داروهایی مانند فعال کننده پلاسمینوژن بافتی است که به حل شدن لخته ها کمک می کند. درمان ترومبولیتیک معمولاً برای موارد شدید به دلیل افزایش خطر عوارض خونریزی مورد استفاده قرار می گیرد.
در مواقعی که داروهای ضد انعقاد بی اثر هستند، فیلتر IVC در ورید بزرگی که خون را از قسمت پایینی بدن به قلب می برد، وارد می شود. این فیلتر لخته خون را به دام انداخته و از ورود آن به ریه ها جلوگیری می کند.