عمل جراحی اسلیو معده (Sleeve Gastrectomy) یک نوع جراحی تایید شده توسط انجمن جراحی چاقی دنیا (IFSO) برای رفع چاقی مفرط محسوب می شود. در اصطلاح عمومی به این عمل، جراحی کوچک کردن و کاهش سایز معده نیز می گویند. اصالت کلمه اسلیو (Sleeve) به زبان یونانی بر می گردد و در زبان فارسی به معنی آستین است. پس از جراحی، معده از حالت لوبیایی خود به صورت یک آستین درآمده و شبیه به موز می شود.
در این عمل جراحی حدود 75 تا 85 درصد معده حذف شده و در عین حال حجم معده به حدود 100 الی 150 سیسی کاهش می یابد.
در این مقاله می خوانید
جالب است بدانید که عمل جراحی اسلیو معده از ابتدا به این مقصود ابداع شد که عمل بای پس معده در افرادی که دچار چاقی مفرط بودند، در مرحله اول ممکن نبود. به این معنا است که این جراحی برای کسانی که چاقی بسیار شدید داشتند و امکان رسیدن روده به معده برای انجام عمل بای پس خیلی کم بود، انجام می شد. بعد از کاهش وزن پس از عمل اسلیو معده، عمل ثانوی که بای پس کلاسیک بوده روی فرد انجام می شد.
بعد از مشاهده این مورد که عمل جراحی اسلیو معده به تنهایی در بیشتر افراد پاسخ گو بوده و بیماران را به وزن دلخواهشان رساند، این جراحی نیز به عنوان یک نوع عمل لاغری به فردیت پذیرفته شد.
افراد با شاخص توده بدنیBMI بالای 35 کاندید جراحی لاغری اسلیو هستند.
به طور معمول کسانی که وعده های غذایی پر حجم دارند و ریزه خواری بعد از عمل لاغری نداشته باشند. اشخاصی که علاقه بسیاری به خوردن شیرینی جات ندارند و همچنین دچار پرخوری عصبی نیستند، کاندید عمل جراحی اسلیو معده می باشند.
می بایست تاکید کرد که انتخاب نوع جراحی لاغری باید به جراح فوق تخصص جراحی لاپاراسکوپی و چاقی سپرده بشود. قطعا وی تخصص و تبحر کافی را داشته و برای بیمار بهترین نوع جراحی لاغری را انتخاب می کند. گرچه این به معنای در نظر نگرفتن خواسته های فردی مراجعه کننده نیست. اما اولویت اول انتخاب عملی است که برای متقاضی کمترین عوارض را در پی داشته و در اولویت دوم تاثیرگذار ترین روش درمان باشد.
عمل جراحی اسلیو معده از آن دسته جراحی های چاقی است که میزان حجم غذای دریافتی را محدود خواهد کرد. در این جراحی به علت برداشتن حدود 80 درصد معده، فرد با کمترین میزان دریافت غذا احساس سیری کرده و غذا خوردن را ادامه نمی دهد. به علت خروج فوندوس که بالاترین میزان هورمون گرسنگی (هورمون گرلین) را ترشح می کند شخص خیلی کمتر احساس گرسنگی می کند و در بعضی مواقع اصلا احساس گرسنگی ندارد.
در عمل کوچک کردن معده همزمان با کاهش دریافت غذا، کالری دریافتی نیز کاهش می یابد و به این شیوه بدن برای جایگزین کردن نیاز کالری خود، چربی اضافه در بدن را می سوزاند و انرژی مورد نیاز را بدست می آورد. با سوزاندن چربی های اضافه، سایز و وزن فرد کاهش می یابد.
یکی از پر تکرار ترین سوالات متقاضیان این است که با عمل جراحی اسلیو چه میزان کاهش وزن را تجربه می کنم ؟!
می بایست تاکید کرد که مقدار کاهش وزن بعد از عمل های لاغری که اسلیو یکی از آن هاست بسته به عوامل زیادی بوده و نتیجه گیری در باره آن مستلزم احاطه به این موارد است:
مراحل عمل اسلیو معده به شرح زیر است:
در ابتدا معده شما در حالت طبیعی خود می باشد و رگ ها و اندام های مهمی در پشت آن قرار دارد. همینطور یک سانتی متر یا کمتر بین همه ی اعضای اصلی فاصله دارد.
با پایین کشیدن سطوح چربی در قسمت بالایی معده یک فضای جیب مانند ایجاد می گردد. این جیب که در امتداد صفحات طبیعی باز می شود، فضای بین اندام ها را افزایش می دهد و برای افزایش ایمنی، عمل حیاتی است.
پس از آن رگ های خونی در پایین معده بریده می شوند.
بنابراین پایین معده آزاد می شود.
یک تیوب در معده قرار داده می شود تا به معده کمک کند که به سایز مناسب برسد، سپس استاپلر (منگنه معده) معده را به دو قسمت تقسیم می کند.
استاپلر زمانی که به بخش بالای معده می رسد برداشته می شود. سپس تونلی با برشی دقیق ایجاد می شود تا مسیر مطمئن و دقیقی برای منگنه بین پشت معده و رگ های خونی مهم ایجاد شود.
منگنه با استفاده از تونل به عنوان راهنما، تقسیم معده را به پایان می رساند. نوک منگنه وارد پاکت ایمنی می شود و با رگ ها و اندام های مهم خونی برخورد نمی کند.
اکنون بخش بریده شده معده را می توان بلند کرد و از مسیر خارج کرد تا رگ های متصل کننده طحال به معده به راحتی دیده و بریده شوند.
در این مرحله قسمت باقی مانده معده به اومنتوم جدا شده از معده، دوباره توسط نخ قابل جذب دوخته می شود.
و در انتها نیز قسمت اسلیو شده معده از شکم بیمار خارج می شود.
آمبولی ریه، خونریزی، ریفلاکس معده، احتمال نشت از محل برش منگنه ها، عفونت در محل برش جراحی (SSI)، استفراغ، سوء تغذیه و سنگ صفرا از عوارض احتمالی جراحی اسلیو هستند.
پیاده روی اصولی برای ماه اول پس از عمل جراحی اسلیو توصیه می شود. اما فعالیت های ورزشی حرفه ای و باشگاهی پس از یک ماه، به صورت تلفیقی از ورزش های هوازی و غیر هوازی بسیار مناسب است. فعالیت ورزشی حرفه ای پس از عمل جراحی اسلیو علاوه بر تاثیر مناسب بر روحیه و فرم دهی بدن، در اصلاح لایف استایل کاملاً تاثیر گذار است.