اسلیو معده یکی از محبوب ترین عمل های لاغری است که موجب کاهش وزن موثر در افراد مبتلا به چاقی مفرط می شود. این عمل در برخی موارد ممکن است با عوارضی همراه باشد. نشتی بعد از عمل اسلیو یکی از این عوارض است که کمی ترسناک به نظر می رسد. اما جای نگرانی ندارد چرا که اگر به موقع تشخیص داده شود قابل درمان است. در این مقاله قصد داریم به بررسی عارضه نشتی بپردازیم. همراه ما باشید.
آیا با عمل اسلیو آشنایی دارید؟ این عمل با کاهش حجم معده موجب کاهش وزن می شود، اما چگونه؟! در واقع مراحل آن به این صورت است که پزشک جراح بعد از بیهوشی فرد و با استفاده از روش لاپاراسکوپی بخش بزرگی از معده را برش زده و از بدن خارج می کند، در نتیجه حجم کمی از معده که حدود 20 درصد از آن می باشد، باقی می ماند.
در پی کاهش حجم معده، اشتهای فرد هم کاهش یافته و غذای مصرفی او نیز کم می شود. به این ترتیب بعد از مدتی کاهش وزن بسیار اتفاق می افتد.
نشتی بعد از عمل اسلیو معده نشت گوارشی نیز نامیده می شود. این نشت منجر به سوراخ شدن منگنه های معده و وارد شدن مواد غذایی هضم نشده به داخل شکم می شود. این عارضه می تواند پس از سایر جراحی های لاغری هم رخ بدهد. شایان ذکر است عارضه نشتی به دلیل خطر مرگ و میر یکی از خطرناک ترین عوارض اسلیو معده به شمار می آید که اگر به موقع درمان نشود می تواند منجر به مرگ فرد شود.
نشتی بعد از عمل اسلیو با توجه به زمان وقوع به سه دسته تقسیم می شود که شامل موارد زیر می باشد:
برخی از نشت ها به دلیل مشکلات فنی در زمان جراحی و برخی دیگر به دلیل عوامل مرتبط با بیمار مانند تغذیه نامناسب، استعمال دخانیات و نارسایی کلیه ایجاد می شود. همه این عوامل دارای اهمیت بسیاری هستند. زیرا هر نوع نشت مجموعه ای از علائم را برزو داده و اقدامات مناسب برای مدیریت آن را می طلبد.
برخی از رایج ترین علائم نشتی معده عبارتند از:
علت ایجاد عارضه نشتی در افراد مختلف متفاوت است اما رایج ترین دلایل آن به شرح زیر می باشند:
عمل اسلیو معده حتماً باید توسط یک جراح متخصص انجام شود تا عمل را با دقت بالایی انجام دهد و محل دوخت را به بهترین و محکم ترین شکل منگنه کند. اگر تجربه کافی نداشته باشد و در دوخت قسمت های برش خورده دقت کافی نکند و به خوبی آن ها را به هم منگنه نکند، احتمال ایجاد پارگی در محل منگنه بیشتر شده و نشتی بعد از عمل اسلیو بروز پیدا می کند.
بعد از انجام عمل اسلیو فرد باید از یک رژیم جراحی لاغری پیروی کند تا هم سرعت بهبودی بالا رفته و هم معده به تدریج به انواع غذاها عادت کند. با این حال اگر بیمار به رژیم غذایی توصیه شده توسط پزشک توجه نکرده و آن را به درستی رعایت نکند؛ هم سرعت بهبودی او کم می شود و هم احتمال دارد در اثر مصرف مواد غذایی گوناگون به معده فشار آمده و در اثر این فشار محل بخیه درز پیدا کرده و محتویات داخل معده به درون شکم نشت پیدا کند.
بلند کردن اجسام سنگین در هفته های اول بعد از عمل اسلیو از عواملی است که می تواند موجب بروز نشتی معده شود. چون فشار وارد شده به شکم و معده در اثر بلند کردن اجسام سنگین موجب ایجاد شکاف و پارگی در محل دوخت معده می شود و نشتی بعد از عمل اسلیو بروز پیدا می کند.
در همان روز اول جراحی کادر پزشکی از بیمار می خواهد که پیاده روی آهسته داشته باشد و به مرور و با گذشت زمان آن را افزایش داده و قدم هایش را تندتر کند. بنا بر توصیه پزشکان فرد بعد از عمل اسلیو نباید ورزش کردن و تحرکات بدنی را کنار بگذارد. اما این به معنای این نیست که قبل از رسیدن به بهبودی کامل شروع به ورزش های سنگین کند.
برای انجام ورزش های سنگین لازم است تا زمان معین شده توسط پزشک صبر کرده و به مرور ورزش را شروع کرد. در صورتی که بیمار ورزش های سنگین را زودتر از موعد مقرر شروع کند به دلیل فشاری که به شکم و معده وارد می شود، خط منگنه درز پیدا کرده و نشتی بعد از عمل اسلیو معده رخ می دهد.
با رعایت مواردی که در ادامه شرح می دهیم می توانید تا حد زیادی از بروز نشتی معده جلوگیری کنید.
انتخاب یک جراح لاغری خوب که در انجام عمل اسلیو تخصص بالایی دارد می تواند خطر بروز عوارض ناشی از عمل مانند نشت معده را به میزان قابل توجهی کاهش دهد.
رعایت دستورالعمل های قبل از عمل مانند محدودیت های غذایی و تغییر سبک زندگی می تواند به بهبود سلامت کلی و جلوگیری از عوارض کمک بسیاری کند.
بعد از جراحی، دستورالعمل های توصیه شده توسط جراح خود را به دقت دنبال کنید. این ممکن است شامل اصلاح رژیم غذایی، داشتن برنامه دارویی منظم و محدودیت کردن فعالیت باشد.