اغلب اشخاصی که درگیر چاقی و مشکلات آن هستند، به دنبال روش راحتی می باشند تا از شر اضافه وزن خود راحت شوند. زیرا انجام ورزش های سخت و طولانی و گرفتن رژیم های سخت کار مشکلی می باشد. امروزه بوتاکس معده راهی است که می توان از آن به عنوان روشی برای لاغری و کاهش وزن استفاده کرد اما این روش دارای عوارضی می باشد که در این مقاله به آن ها می پردازیم. پیش از بیان این عوارض باید آگاه باشید که در این روش، بوتاکس از طریق لوله آندوسکوپی به نقاط از پیش تعیین شده ای از معده تزریق خواهد شد.
بر طبق نتایج پژوهش های انجام شده ، تزریق بوتاکس معده نقش زیادی در کاهش وزن نداشته و روش استانداردی برای کاهش وزن و رسیدن به اندامی ایده آل نمی باشد. با انجام بوتاکس بر خلاف روش های دیگر مثل اسلیو معده هورمون های مضرر چاقی در بدن شخص باقی می ماند. با این اوصاف گفته می شود بعضی از خوبی های گفته شده در رابطه با این روش افراطی است و برای این روش گاهی جنبه تبلیغ داشته است و در اصل اینطور نمی باشد. قبل از انجام این روش باید از این عوارض و تأثیر آن بر بدن به طور کامل آگاه شوید.
از جمله این عوارض که بعد از تزریق به صورت کوتاه مدت دیده می شود می توان به موارد زیر اشاره کرد:
همینطور افرادی که این کار را انجام می دهند ممکن است تا پایان اثرات و عوارض بوتاکس آن ها را درگیر کند.
همچنین که مزایای یک روش سنجیده می شود باید به عوارض آن نیز باید توجه شود.
از مشکلات و عوارض بوتاکس که به ندرت پیش می آیند، در زیر به آن ها اشاره کرده ایم :
خارش، درد قفسه سینه، تب، درد مفاصل، درد شکم، اسهال، مشکل در بلع مواد غذایی، خشکی دهان، بی حالی و استفراغ نیز از دیگر عوارض بوتاکس معده هستند. تأثیر بوتاکس به روی ماهیچه ها و اعصاب معده بین ۴ تا ۶ ماه باقی مانده و پس از آن از بین می رود. در حالتی که این روش به وسیله یک کارشناس ماهر انجام نشود نیز می تواند مشکلات دیگری را با خود ایجاد کند.
بله از جمله عوارض بوتاکس معده می توان به ایجاد حساسیت و آلرژی در بدن بیماران اشاره کرد. بدن بعضی از افراد به سم بوتولینوم حساسیت نشان می دهد. این افراد نباید تزریق بوتاکس انجام دهند. از جمله علائم حساسیت به بوتاکس می توان به مواردی از جمله مشکل در تنفس، تورم در صورت و گلو، احساس سرگیجه، عفونت ریه ناشی از استفراغ و غیره اشاره کرد. احساس درد یکی از مضرات بوتاکس معده است. بعضی از افراد بسته به میزان تحمل و آستانه دردشان می توانند درد را تحمل کنند . احساس سر درد نیز از جمله عوارض بوتاکس معده است که معمولاً بیماران با آن روبرو می شوند. در بیماران مختلف ماندگاری این عوارض متفاوت بوده و در بعضی افراد تا چند روز و در بعضی از افراد تا چند ماه ممکن است همراهشان باشد. سیاه شدن معده از عوارض بوتاکس معده است که می تواند بسیار خطرناک باشد.
از جمله مهمترین عوارض بوتاکس معده می توان به تزریق بیش از حد مجاز اشاره کرد. لازم به ذکر است که این کار منجر به نکروز بخشی از معده خواهد شد. خونریزی گوارشی میتواند بعد از بوتاکس معده رخ دهد. خونریزی یکی دیگر از از عوارض بوتاکس معده است که می تواند جان فرد را به خطر بیندازد. یکی دیگر از عارضه های خطرناک بوتاکس خونریزی می باشد. هر چند احتمال خونریزی بعد از این تزریق بسیار نادر است اما در برخی از بیماران دیده می شود.
این عارضه بیشتر در افرادی که برای تزریق نزد افراد ناشی می روند دیده می شود. یبوست یکی دیگر از عوارض بوتاکس معده می تواند باشد. ابتلا به یبوست نیز یکی دیگر از عوارض بوتاکس معده است که در برخی از بیماران دیده می شود.
همان طور که قبلاً اشاره شد مهم ترین تأثیر تزریق بوتاکس به ناحیه معده، کاهش تحرک عضلات معده است که منجر به کند شدن حرکت معده می شود. این روش به منظور ماندن زمان زیاد غذا در معده می باشد که این موضوع باعث ایجاد یبوست در فرد می شود.
با توجه به آنچه از مضرات بوتاکس معده گفته شد، بهتر است بدانید که این روش در حال حاضر منسوخ شده و برای درمان چاقی مورد استفاده قرار نمی گیرد. تاکنون بیشتر روش هایی که به عنوان راهی بدون جراحی برای کاهش وزن شناخته می شوند استاندارد نمی باشند و منسوخ شده اند. همچنین باید این را بگوییم که احتمال برگشت وزن کم شده در این روش با از بین رفتن اثر بوتاکس ۱۰۰ درصد است.
بنابراین می توان گفت بوتاکس معده در مقایسه با سایر روش های جراحی لاغری از جمله اسلیو معده و بای پس معده اصلاً استاندارد نبوده و روش مناسبی نیست. عمل های کاهش وزن ضمن دسترسی به کاهش وزن پایدار و بدون برگشت باعث ایجاد به درمان بیماری های وابسته به چاقی از جمله فشار خون، کلسترول بالا، بیماری های قلبی عروقی و غیره می شوند. مضرات بوتاکس معده بی تردید آن را به روشی نامطلوب برای کاهش وزن تبدیل کرده است. تزریق بوتاکس نه تنها فایده ای برای بیماران ندارد بلکه امکان دارد سلامت آن ها را با مشکل مواجه کند. در این روش به ۲۸ ناحیه از معده به وسیله آندوسکوپی تزریق صورت می گیرد که عملکرد معده را می تواند تحت تأثیر قرار دهد. هر نوع خطا در تزریق بوتاکس در این قسمت ممکن است خطراتی را با خود به همراه داشته باشد.