عمل های لاغری نوعی از موثرترین روش های کاهش وزن هستند که برای درمان چاقی مفرط در افراد دارای اضافه وزن مورد استفاده قرار می گیرند. برخی افراد بعد از این عمل ها ممکن است به ریزه خواری روی بیاورند و روند کاهش وزنشان مختل شود، اما علت آن چیست؟! تا انتهای این مطلب همراه ما باشید تا صفر تا صد ریزه خواری بعد از عمل لاغری را مورد بررسی قرار دهیم.
ابتدا بیایید روند لاغری با عمل جراحی را بدانیم. عمل های لاغری با تغییراتی که در سیستم گوارشی و حجم معده ایجاد می کنند موجب کاهش اشتهای فرد و غذای مصرفی وی می شوند، در نتیجه با خود کاهش وزن را به همراه دارند. انواع رایج عمل های لاغری عبارتند از: عمل اسلیو معده، عمل بای پس معده، عمل باندینگ شکمی و عمل پلیسه معده.
ریزه خواری به مصرف بی رویه و پراکنده انواع مواد غذایی در طول روز گفته می شود که افراد را به جای خوردن وعده های غذایی اصلی، به مصرف بیشتر تنقلات و شیرینی، نوشیدنی های شیرین و … تحریک می کند. این شرایط موجب اختلال در کاهش وزن بعد از عمل های لاغری، استپ وزنی و بازگشت وزن میشود.
برای تشخیص اختلال ریزه خواری، حداقل سه مورد از نشانه های زیر باید در فرد وجود داشته باشد:
همه افراد با ریزه خواری بعد از عمل لاغری رو به رو نمی شوند و فقط برخی افراد بنا بر دلایل مختلف در شرایطی قرار می گیرند که به ریزه خواری روی می آورند. دلایلی که موجب ریزه خواری در افراد می شوند به شرح زیر می باشند:
از آن جایی که در طی عمل های لاغری، سیستم گوارشی را دستکاری می کنند غذای مصرفی کاهش پیدا کرده و مصرف برخی مواد محدود می شوند در نتیجه ممکن است کمبود مواد معدنی در بدن اتفاق بیفتد. البته اگر فرد بعد از عمل لاغری یک برنامه غذایی و رژیم مناسب را داشته باشد می تواند از این بروز این مشکل جلوگیری کند.
در هر صورت کمبود مواد معدنی در بدن، باعث می شود که فرد احساس ضعف و گرسنگی کند و دائماً هوس خوردن شیرینی و تنقلات را داشته باشد، در چنین شرایطی ناخودآگاه به سمت ریزه خواری می رود.
بعد از عمل لاغری احتمال کمبود مواد مغذی مانند پروتئین، انواع ویتامین و مواد مغذی در بدن وجود دارد. در این بین کمبود پروتئین بسیار قابل توجه است چرا که موجب افزایش اشتها و هوس نسبت به غذاهای شیرین و خوش طعم می شود. این یک مکانیسم دفاعی برای بدن است که در صورت کمبود پروتئین به سمت ریزه خواری می رود.
بنابراین برای پیشگیری از ریزه خواری بعد از عمل لاغری، پیروی از یک رژیم غذایی مناسب و مصرف مکمل های پروتئین الزامی می باشد.
یکی از رایج ترین علل ریزه خواری بعد از عمل لاغری داشتن احساس استرس و اضطراب است. عدم کنترل استرس موجب افزایش اشتها و تمایل به مصرف انواع خوراکی های پرکالری می شود. برخی از افرادی که استرس دارند، ناخودآگاه خود را با خوردن تنقلات و شیرینی سرگرم می کنند. به همین دلیل استرس می تواند ریزه خواری را در هر شرایطی افزایش دهد.
خواب کافی و با کیفیت در ترشح هورمون اشتها تاثیر بسیاری دارد. از آن جایی که فرد بعد از عمل لاغری نمی تواند برخی از غذاها را در وعده اصلی بخورد، تغییر ساعت خواب و کم خوابی در طول شب، موجب می شود، تمایل او به خوردن شیرینی ها و مواد غذایی که در وعده اصلی ممنوع هستند، بیشتر شود. اگر بیمار ساعات بیشتری از شب را بیدار باشد تمایل به ریزه خواری و خوردن تنقلات و خوراکی ها به عنوان میان وعده در او بیشتر می شود.
ریزه خواری پس از عمل لاغری در دراز مدت منجر به اختلال در روند کاهش وزن و استپ وزنی می شود و در کل بر روی سلامت فرد تاثیر منفی دارد. این عادت می تواند باعث شکست عمل لاغری و بازگشت وزن در طولانی مدت شود. ریزه خواری بعد از عمل های لاغری ممکن است عوارض زیر را نیز در پی داشته باشد:
عادت ریزه خواری در همه افراد وجود ندارد و احتمال بروز آن در افرادی که قبل از عمل نیز به ریزه خواری عادت داشتند، بیشتر است. با رعایت توصیه های جراح لاغری، می توان به راحتی از ریزه خواری بعد از انجام عمل های لاغری جلوگیری کرد. برخی از این توصیه ها شامل موارد زیر می باشند: